Foglossning drabbar omkring hälften av alla gravida. En del får stora problem och kan inte gå utan hjälpmedel som kryckor, medan andra bara känner av det litegrann. Foglossning drabbar fogarna eller lederna i och omkring bäckenet i samband med graviditet.
För den som är gravid och får ont i kroppen kommer ofta frågan – hur känns foglossning, kan det vara det jag har? Inom sjukvården försöker man komma bort från ordet foglossning, för att undvika missförstånd – det är ingenting som lossnar eller går sönder. Istället används ofta begreppet graviditetsrelaterad bäckensmärta.
Foglossning innebär alltså att det gör ont i bäckenet p.g.a. graviditeten. Orsaken är att bäckenets leder mjukas upp för att bebisen så småningom ska kunna komma ut. Det händer för alla gravida, men varför en del kvinnor får värk av det vet man ännu inte.
Hur känns foglossning från ryggen, ljumsken, underlivet, blygdbenet, höften
Molande, huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen och bäckenet. Så brukar gravida svara på frågan hur känns foglossning. Den som har ont i de bakre delarna av bäckenet upplever att smärtan kommer från ländryggen, dvs den allra nedersta delen av ryggen, eller baktill i höften. Det kan vara svårt att säga om det är den ena eller båda dessa kroppsdelar som gör ont.
Den gravida kan också uppleva smärta från foglossning fram i bäckenet. Det känns som att det gör ont i underlivet, i ljumsken eller blygdbenet. För en del gravida kommer smärtan tydligt från ett ställe. För andra gör det ont på flera ställen. Värken kan upplevas flytta sig från ena sidan till den andra eller stråla ner mot benen, bak mot låren eller ner mot ljumskarna.
Foglossning kan göra att det blir svårt att gå, vrida sig eller böja sig ner. Det kan vara mycket besvärligt att gå i trappor eller att sitta på golvet. Foglossning kan kännas som en låsning i benet eller ryggslutet. För många gör det mer ont på kvällen när man varit aktiv hela dagen. Men det kan också bli besvärligare när den gravida varit stilla en längre stund.