Budgetering är ett begrepp som fått ett oförskämt dåligt rykte. I mångas öron låter det stelt, tråkigt och komplicerat – men faktum är att det är det precis motsatta! Ett ordentligt upplägg för en bra budget är lätt att följa och hålla sig till, samtidigt som du kan spara pengar i slutet av månaden. I den här artikeln får du en snabbguide till hur du smidigt och enkelt kommer i gång med din budget och dessutom håller dig till den.
Kartlägg alla dina inkomster
Mobilabonnemang, underhållningstjänster som streaming och casino på nätet, shopping och take-away-kaffe är bara några få exempel på mindre utgifter som lätt bidrar till att månadskostnaden skenar i väg. Med en ordentlig budget kan du snabbt få en översikt över vart pengarna går och en inblick i var du kan göra besparingar.
Ett första steg är att bestämma vem du gör upp budgeten för. Är den till för dig och din privatekonomi, för dig och din partner eller för hela familjen? Lägg därefter ihop dina/era totala inkomster efter skatt. Här ingår saker som lön, eventuella studiemedel och a-kassa, bostadsbidrag, barnbidrag och så vidare. När detta är avklarat har du fått fram din disponibla inkomst, det vill säga pengarna du har att röra dig med varje månad.
Få koll på dina utgifter
I nästa steg är det dags att samla ihop utgifterna. Vissa av dessa är nödvändiga, så som hyra och försäkringar, medan andra utgiftsposter som mat och nöjen kan avslöja rum för besparingar när man väl börjar bryta ner kostnader. En smart approach i detta steg av budgeteringen är därför att klassificera dina utgifter som antingen ”fasta” eller ”övrigt”. De nödvändiga utgifterna för hus eller lägenhet och likande finns det inte så mycket att göra åt, medan kategorin ”övrigt” kan ses över.
Ta en titt på vilka fasta prenumerationer du har för exempelvis streamingtjänster och appar och skriv ner kostnaderna du stöter på. Spara alla dina kvitton eller använd dig av olika digitala budgetappar som snabbt visar dig på vilka kategorier du lägger mest pengar. Se även över dina försäkringar, elräkningar och matvanor: kan du samla alla försäkringar på ett ställe för att hålla kostnaderna nere? Kanske kan du göra smartare livsmedelsval eller byta till en billigare elleverantör?
Livet är som känt oförutsägbart och ibland tillkommer oväntade kostnader: Ibland slutar datorn att fungera, mobilen går sönder och bilen strejkar. Om du i dessa lägen har en extra buffert inräknad i din budget kan du känna dig trygg och säker på att du kan betala dina akuta utgifter utan att det ödelägger din privatekonomi.
Välj en budgetplan
Det finns många verktyg online att ta del av för att få koll på din privatekonomi. Vissa kräver lite mer arbete än andra, och därför är det viktigt att hitta ett format som fungerar för just dig. Här nedan kommer två exempel på olika budgetmallar beroende på hur mycket tid du vill lägga på din budget och hur strikt du vill att den ska vara.
- 50/30/20
Denna budget delar, precis som namnet antyder, upp din budget i tre olika procenthalter där dina fasta utgifter representerar 50% av din budget, 30% går till utgifter som kan klassificeras som nödvändiga men inte fasta – exempelvis nöjen, internet, kläder, streamingtjänster – medan de 20 sista procenten står för skulder och sparande inför framtida händelser, så som pension och resor samt pengar du lägger åt sidan för din buffert. Genom att försöka hålla sig till denna regel varje månad genom att justera ”onödiga” utgifter är slutmålet att du ska kunna lägga undan pengar i sparkategorin varje månad.
- Fast och flexibel
Denna budgetform bygger på tidigare argument och låter dig kategorisera dina olika utgifter för att se vilka kostnader du absolut inte kan dra ner på och vilka utgiftsposter som ger dig rum för förbättringar. För denna typ av budgetering finns det massor av appar som automatiskt kategoriserar dina utgifter då de är kopplade till ditt konto. Du kan även välja en app som sätter ett maxtak för dina flexibla månadsutgifter och som hjälper dig hålla koll på vart pengarna går.
Ett första steg mot en välfungerande budget och en välmående privatekonomi är med andra ord att förstå vart pengarna går. Genom att få en översikt över vilka kostnader som är absolut nödvändiga, och vilka du potentiellt kan dra ner på blir det enklare att se var de direkta förbättringarna kan göras.
Nu för tiden erbjuder många banker budgeteringsappar som kan kopplas till ditt konto, och det finns även många appar som är mer eller mindre gratis som kan hjälpa dig dela in dina utgifter i olika kategorier och klassificera dem utifrån olika kriterier. Med en bättre koll på din ekonomi kan du inte bara försäkra dig om att dina pengar läggs på väsentliga saker – du kommer förhoppningsvis även få pengar över att sätta in på sparkontot!