En snabb genomgång av några saker som är bra att veta om lån 

by Gustav Qvist

Oavsett om du just nu är på jakt efter ett lån för att finansiera ett stort köp eller en renovation eller om du någon gång i framtiden vet med dig att du kommer vilja teckna upp dig på ett lån i någon form så finns det en del saker som är väldigt bra att ha koll på. 

Dagens lånemarknad i Sverige kan vara oerhört svårnavigerad. Det finns en lång rad olika lån och långivare och det kan vara svårt att veta vilka skillnader som det finns mellan ens olika val. Den här djungeln kombinerat med att man ofta känner en viss oro eller nervositet inför ett lån gör lätt att man känner att man vill lära sig mer om hur allting fungerar. I den här texten kommer vi att redogöra för några saker som kan vara bra att ha koll på kring lån och hur saker och ting fungerar kring dessa.  

Ska man vända sig till en bank eller en fristående långivare? 

Idag så är det inte bara banker som erbjuder konsumenter och kunder möjligheten att låna pengar. Det finns också en hel del fristående låneföretag som erbjuder sina kunder möjligheten att låna pengar. Vad du väljer beror helt på hur du själv känner inför alternativen. 

Sverige är ett av länderna i världen där lojaliteten och tilltron till ens privata bank är högst. Många väljer också att ansöka om sina lån hos banken på grund av den här anledningen. Att vända sig till banken som man använder dagligen för att sköta betalningar känns i regel väldigt tryggt och många tycker det är skönt att ha ett så stort företag att vända sig till om man har frågor och funderingar. 

Privata långivare som inte redan har den här relationen till sina kunder måste därför använda sig av andra incitament för att locka kunder till sin verksamhet. Det kan röra sig om att erbjuda marginellt bättre ränta, någonting som gör att man kan spara en del pengar i det långa loppet. Det kan också handla om att erbjuda lån utan en kreditupplysning, någonting som du kan läsa mer om i nästa stycke. 

Kreditupplysningar 

Kreditupplysningar hör ihop med lån på samma sätt som sill och potatis. En kreditupplysning är någonting som tas på dig som låntagare och din ekonomi. Detta ger den potentiella långivaren information kring låntagarens möjlighet att betala tillbaka lånet och kan sedan agera som grund för att neka eller bevilja lånet. Det vanligaste och största kreditupplysningsföretaget i Sverige heter Upplysningscentralen och förkortas ofta UC. Det går också att teckna ett lån med creditsafe, ett annat kreditvärderingsbolag. Lär om lån hos Creditsafe hos finansruset.se.

Det går också att teckna upp sig på lån där det inte tas någon kreditupplysning över huvud taget. Detta kan vara ett sätt för människor som sitter i en tuff ekonomisk sits att teckna upp sig på ett lån. Detta ges av fristående låneföretag och för ofta med sig en lite högre ränta än de lån som tas med en kreditupplysning. 

Det är väldigt viktigt att göra en jämförelse

Att göra en lånejämförelse är det absolut bästa sättet att hitta ett lån som passar in väl på ens egen situation. Istället för att man ska sitta och klicka sig runt från hemsida till hemsida så är det bättre att använda sig av en jämförelsetjänst såsom exempelvis finansruset som är länkat högre upp i texten, eller någon annan liknande tjänst. På så sätt så får man en överblick kring hur det hela fungerar på ett enkelt och smidigt sätt och kan därefter välja ett lån som passar för ens egen situation. 

Related Posts