prison1

Peter Mangs – mannen som satte skräck i Malmö

by Mattias Stenström

Under slutet av 2009 och under 2010 satte ett antal skottlossningar i Malmö skräck i staden. I slutet av 2010 greps Peter Mangs och en lång utredning påbörjades som till slut ledde fram till att Peter Mangs dömdes för två mord, fyra mordförsök och tre fall av olaga hot.

Snabba fakta om Peter Mangs

Vem?Dömd till livstids fängelse för bland annat två mord.
Var?Morden och mordförsöken ägde i huvudsak rum i segregerade områden i Malmö och i de centrala delarna av Malmö.
När?Under 2009 och 2010, men ett mord skedde redan 2003.
Hur?Peter Mangs sköt offren med lasersikte

Peter Mangs, inspirerad av lasermannen?

Peter Mangs offer var uteslutande invandrare med mörkare hy och många av dem med muslimsk bakgrund. Peter Mangs sköt sina offer och använde vid flertalet tillfällen lasersikte. Detta fick både media och många personer att spekulera i om han hämtat inspiration från John Ausonius som är känd som lasermannen. 

Ausonius utförde sina brott i början av nittiotalet och mördade en person och besköt ytterligare tio. Utöver det är Ausonius även dömd för ett mord i Frankfurt i Tyskland. Likheterna i hur Peter Mangs och John Ausonius agerade, val av vapen och användandet av lasersikte, såväl som valet av offer, gör att många ser likheter mellan de båda. Både Peter Mangs och John Ausonius avtjänar livstids fängelse för sina brott, och ingen av dem har fått sina brott omvandlade till tidsbestämda straff.

Gripandet av Johan Peter Mangs

Peter Mangs, eller Johan Peter Mangs som han egentligen heter, greps den nionde november 2010. Enligt polisen var det tips som ledde fram till gripandet av Mangs. Gripandet av Mangs föregicks av ett telefonsamtal mellan en polisman och Peter Mangs. Samtalet blev långvarigt, då Mangs inte litade på om det var poliser som ville gripa honom. Det har senare spekulerats i att Mangs var rädd att det var invandrare som ville hämnas honom. 

Peter Mangs farbror var den kände finlandssvenske skådespelaren Sune Mangs känd för revyer men även för att han var en utmärkt kuplettsångare. Sune Mangs avled i början av 1994 och slapp på så sätt uppleva tragedierna med sin brorsons agerande många år senare. En del andra personer i Peter Mangs släkt skall ha känt till morden innan Peter Mangs greps. Peter Mangs pappa, Rudolf Mangs skall vara en av dem.

Peter Mangs adress och annat om Peter Mangs

Peter Mangs och Sune Mangs var alltså släkt. Vad vet vi då om Peter Mangs address? I dag vet vi att han bor på den fruktade anstalten Hall utanför Södertälje som är en anstalt med högsta säkerhetsklass. Han flyttades hit efter att tidigare ha suttit i Saltvik. Däremot finns inga tillförlitliga uppgifter på exakt var Peter Mangs bodde innan han greps, mer än att det var i Malmö. 

Vad som även är känt är att han gick med i en skytteklubb i Limhamn i början av tjugohundratalet. Även om det finns ett antal Peter Mangs facebook sidor, hör de knappast till den verkliga Peter Mangs. Fångar av Peter Mangs kaliber har som regel väldigt många restriktioner beträffande sociala medier och media överhuvudtaget. En annan intressant sak är att många tycks tro att han heter Peter Mang, men korrekt namn är alltså Peter Mangs

Vad gör Peter Mangs i fängelset?

Vad Peter Mangs fördriver dagarna i fängelset med kan vi bara spekulera om. Förmodligen arbetar han en del av tiden. Kanske utbildar han sig också. Om han sköter sig har han förmodligen möjlighet att i viss utsträckning titta på TV och läsa tidningar. 

Huruvida han gillar att läsa Pet Shop of Horrors, en manga serie som utspelas som skräck, vet vi inget om. Att Peter Mangs har satt skräck i åtskilliga personer står dock klart utom allt tvivel. Under senare delen av 2009 och 2010 satte han skräck i åtskilliga tusen malmöbor, och väldigt många drog nog en suck av lättnad när han slutligen greps i november 2010.

Värt att veta om Peter Mangs:

  • Livstidsdömd mördare
  • Dömd för mord på två personer
  • Släkt med Sune Mangs
  • Många likheter med Lasermannen

Related Posts