Mobilt bredband, allt du behöver veta

by Gustav Qvist

Mobila bredband har under de senaste åren blivit ett alltmer stabilare och konkurrenskraftigt internet alternativ. Inte nog med att du kan använda mobila bredbandet nästan var som helst i Sverige (så länge det finns täckning), får en snabb hastighet, så har priserna även blivit väldigt förmånliga.

Men vad är egentligen ett mobilt bredband och vad bör du tänka på när du väljer ett mobilt bredband? Det och mycket annat kommer du att lära dig om i den här artikeln.

Vad är mobilt bredband?

Ett mobilt bredband låter dig ansluta en enhet, såsom en laptop till internet med hjälp av det mobila nätet. Detta möjliggör att du kan använda mobila bredbandet på platser där du har mobiltäckning. Således är du inte begränsad till en fysisk plats. Tips! Surfa in på billigtmobiltbredband.net för att hitta ett prisvärt alternativ.

Bland annat lämpar den sig bra till stugan och när du är ute och reser. Men även som primärt bredband hemma hos dig.

Hur kommer jag igång med ett mobilt bredband?

Det enda du behöver göra är att köpa ett abonnemang eller kontaktkort hos en mobiloperatör och välja enhet. Till exempel finns det mobila bredband i en “dongel” som du kopplar in direkt i datorns USB- ingång. Därtill finns trådlösa routrar så att du kan ansluta flera enheter samtidigt.

Du får ett SIM-kort av din mobiloperatör som du stoppar in i det mobila bredband. Detta möjliggör att den kan koppla upp sig mot operatörens nätverk på 3G, 4G eller 5G- nätet.

Vad är skillnaden mellan 3G, 4G och 5G signal?

3G, 4G och 5G nätverket är alla namn på olika trådlösa nätverkstekniker. De har utvecklats med tiden för att hålla jämna steg med våra förändrade behov. 3G- nätet skapades runt 2001 och var en klar förbättring jämfört med 2G- teknologin. Med 3G nätet blev det möjligt att bland annat skicka MMS och göra en enklare webbsurfning.

4G blev introducerad år 2008 och gav oss en nästan 10 gånger högre hastighet och bättre täckning än den tidigare generationen mobilnätet. Plötsligt blev det möjligt att streama musik snabbt, ladda hem filmer och spela spel online med mindre fördröjningar.

5G är den senaste trådlösa standarden som utlovar ännu snabbare hastigheter. Bland annat finns det mobiloperatörer i Sverige som annonserar att du kan få upp till 1 Gbit/s på 5G- nätet. 5G bygger på en annan teknik än tidigare generationer och sätter en ny standard för framtiden för trådlös kommunikation, samtidigt som den ger ökad hastighet och har en hög tillförlitlighet.

3 Vanliga missuppfattningar om mobila bredband

Idag anser många att mobila bredband är ett utav de bekvämaste och snabbaste sättet att ansluta till internet. Även om utvecklingen av mobila bredband har gått snabbt i Sverige, finns det fortfarande en hel del missuppfattningar om mobilt bredband.

Det hoppas vi kunna bryta idag. Nedan finner du en lista på tre vanliga missuppfattningar

  1. Det är inte tillräckligt snabbt: Även om tidigare generationer hade en långsam hastighet, så har tiderna förändrats. Faktum är att snittet för hastigheter på 4G- nätet i Sverige ligger på 23 Mbit/s. Därtill har 5G- nätet precis blivit lanserad och det finns tester som visar på att vissa operatörer kan ge dig snitthastigheter på 700 Mbit/s!
  2. Det är dyrt: Idag är konkurrensen på marknaden stenhård. Bland annat har nya, nischade operatörer har kommit på marknaden och tvingat de äldre rävarna att sänka sina priser.
  3. Mobilt bredband har begränsningar: Tidigare var det vanligt att du hade en begränsning av mobilsurf på ditt mobila bredband. Men numera finns det en rad av operatörer som erbjuder mobila bredband med obegränsad surf.

Vad bör jag tänka på när jag väljer mitt mobila bredband?

När du väljer mobilt bredband är det viktigt att du väljer en operatör som kan matcha dina behov. Några faktorer som du behöver tänka på är:

Vart du planerar att använda ditt mobila bredband. Kontrollera alltid mobiltäckningen hos operatören innan du beställer ditt mobila bredband.

Vilken hastighet som du behöver. Även om 5G- nätet ger dig supersnabba hastigheter kan det mycket väl räcka med ett 4G abonnemang för ditt internet behov.

Behöver du obegränsad surf? Numera finns det mobilt bredband obegränsat som ger dig obegränsad surf. Dessa typer av abonnemang lämpar sig om har en tyngre internet förbrukning, såsom:

  • Streama på Netflix eller Youtube.
  • Använda mobila bredbandet för att spela spel online.
  • Delta i Zoom- möten med videokameran.
  • Ladda ner filmer och musik.

Related Posts