WOMEN KILLER

Lydia Barth – varför väcker kvinnliga mördare sådan fascination?

by Mattias Stenström

Majoriteten av alla mord begås av män och det kanske är därför en kvinna som mördat väcker extra mycket uppmärksamhet och fascination. När en kvinna mördar är offret oftare en familjemedlem och mordet sker ofta i hemmet. Lydia Barth, med mellannamnet Kristina, är dömd till 18 års fängelse för mordet på sin sambo.

Snabba fakta om våldsamma kvinnor

Hur stor andel mord i Sverige begås av kvinnor? Kvinnor står för knappt 10 procent av det dödliga våldet i Sverige.
Hur begår kvinnor mord? Kvinnor använder gift som mordvapen i större utsträckning än män gör.
Finns det kvinnliga massmördare? Ja, det finns flera. Till exempel grevinnan Elizabeth Báthory från Ungern, som sägs ha låtit mörda över 650 unga kvinnor under slutet av 1500-talet.
Vilka kvinnofängelser finns i Sverige? Kvinnor sitter i fängelse i Sverige i Ystad, Hinseberg, Färingsö, Sagsjön, Ljustadalen och Ringsjön.

Lydia Barth sköt sin sambo med hagelgevär

Lydia Barth larmade själv polisen efter att hon skjutit sin sambo med hagelgevär. Hon hävdade nödvärn, men en inspelad film från sambons mobil visar något annat. Han filmade sin egen död och filmen visar att det inte förekom bråk när skottet gick av.

Undersökningar har visat att det är stora skillnader på hur män och kvinnor begår dödligt våld. Män är förövare i drygt 90 procent av fallen av dödligt våld och kvinnor i lite mindre än 10 procent av fallen. När kvinnor begår mord finns det oftare våld med i bilden sedan tidigare och offret är ofta en intim partner, åtminstone i de fall offret är vuxet. När offret är ett barn är skillnaderna mellan manliga och kvinnliga förövare inte lika stora.

Kvinnor kan vara lika våldsamma som män

Marie Eriksson, vid Linnéuniversitet, har forskat om kvinnor och brott på 1800-talet. Hon har kommit fram till att kvinnor kunde vara precis lika aggressiva som män och att kvinnor begick mer dödligt våld. Tittar man på historien kan man också hitta många exempel på farliga och skrämmande kvinnliga brottslingar. 

  • Myra Hindley – mördade fem barn i England på 60-talet 
  • Ma Baker – planerade rån, mord och kidnappningar i USA på 1930-talet
  • Belle Gunness – kallades Svarta Änkan eftersom hon mördade sina makar och friare
  • Amelia Dyer – barnmorskan som mördade oönskade spädbarn 
  • Hilda Nilsson – Änglamakerskan på Bruksgatan mördade bebisar som var lämnade i hennes vård.

Christina Johansdotter – mördade sin väninnas barn

Ett brott som kan kännas ännu ruggigare än det Lydia Barth begått är ett barnamord som begicks redan runt 1740 av Christina Johansdotter. Hon var djupt olycklig efter att mannen hon var förlovad med hade dött och ville ta sitt eget liv. Men i det religiösa Sverige på 1700-talet var uppfattningen att den som tog sitt liv hamnade i helvetet.

Christina Johansdotter ville till himlen där hon trodde att fästmannen befann sig. Hon fick därför idén att hon skulle bli avrättad och bad en bekant att få ta med sig dennes barn en stund. Hon halshögg barnet med yxa och dömdes till döden för barnamord.

Related Posts