horse

Anna Bohlin skriver om upprättelse efter Jerry Jahn

by Mattias Stenström

Tillvaron på hästgården framstår som ett helvete. Sexuella övergrepp, psykisk terror och missbruk tillhörde vardagen. Men i en ny bok berättar nu Anna Bohlin själv om hur hon föll offer för Jerry Jahn som tonåring och hur hon till slut tog sig därifrån.

Snabbfakta om Jerry Jahn och hästgården

Dokumentär“Hästgården” (Sveriges radio, 2018)
Bok“Händelserna på hästgården: familjens berättelse” (Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus, 2021)
Utspelar sigSkå ridcenter

Anna Bohlin berättar om livet på hästgården

Den första domen mot Jerry Jahn kom redan 1991 men han nekade till alla anklagelser ända fram till sin död år 2018. Trots flera domar om sexuella övergrepp mot minderåriga verkar han ha sett sig som oskyldig. I sin bok tecknar Anna Bohlin en bild av en karismatisk och allmänbildad person med flera nattsvarta sidor.

Anna blev ett offer för mannen redan som fjortonåring. Hon hade sökt sig till hans hästgård utanför Eneby för att ägna sig åt sitt största intresse: hästar. Enligt Anna kunde Jerry flytta på berg genom att snacka och han lovade att göra henne till en stjärnryttare. Snart hade hans dåvarande fru flyttat från gården och Anna hade fått barn med honom. Därifrån var livet ett sluttande plan ner i mörker och missbruk.

Dokumentär om en ridskola fylld av lögner

I en intervju i en SVT dokumentär berättar Anna Bohlin om hur övergreppen fortsatte under de tjugo åren hon drev ridskola tillsammans med Jerry Jahn. Alla blev till offer: hon själv, barnen och de unga tjejerna som kom till hästgården. Hennes vittnesskildringar är fruktansvärda att ta del av. Samtidigt har hon hyllats för modet att öppet berätta om sitt eget missbruk och sitt medmissbruk.

Hon berättar om hur mannen förtryckte familjen på olika sätt och hur hon trodde att fängelsestraffet skulle förändra honom. Hon berättar om hur hon ljög för myndigheterna och hur hon låtsades inte se brotten som pågick rakt under näsan på henne. Hon har själv sagt att hon känner störst skuld för lögnerna.

Jerry Jahn hade kunnat åka fast fler gånger enligt Anna Bohlin

Myndigheterna hade flera tillfällen och anledningar att ingripa mot hästgården. Orosanmälningarna duggade tätt och polisen var flera gånger på ridskolan. Anna hamnade själv på sjukhus flera gånger efter misshandel. Varje gång berättade hon dock en ny, välslipad lögn som räddade mannen och hästgården. De få domar som kom blev till besvikelse.

Det framstår som att Anna har levt i ett ohyggligt förtryck. Hon tappade dock aldrig helt sin livsglöd. Envist fortsatte hon kämpa för sin och barnens överlevnad. Det var tydligt för henne att alkoholen spelade en avgörande roll i helvetet på hästgården. Mannen begick sina värsta brott när han var onykter och Anna själv hade fallit djupt ner i alkoholism för att hantera sin situation.

Boken om hästgården blev till botgöring

Anna Bohlin blev nykter och bestämde sig för att söka upprättelse. Hon har erkänt sin del i övergreppen. Trots att hon själv var ett offer lika mycket som alla de andra flickorna har hon sökt upp dem i tur och ordning för att söka botgöring. Enligt egen utsago ser hon det som en variant av tolvstegsprogrammet.

Hon har sagt att det var som ett avslut att skriva boken. Boken har dessutom blivit som en konstruktiv handling. Anna pekar på de många signaler som myndigheterna har fått genom åren. Trots att bevisen har varit många har åtgärderna varit få och kommit sent. I flera fall hade preskriptionstiden gått ut när anmälningarna gjordes.

Övergrepp sker inte bara på Jerry Jahns hästgård

En bok som handlar om övergrepp och missbruk kan lätt anklagas för att vara sensationsartad eller snaskig. Anna har dock ett annat syfte. Hon har själv sagt att hon med boken vill väcka hopp om att det alltid går att ta sig ur en till synes hopplös livssituation.

Har du själv utsatts för ett övergrepp? Kom ihåg att du aldrig kan vara skyldig själv, oavsett vad du har gjort. Om du har utsatts kan du göra följande:

  • Berätta om övergreppen
  • Sök dig till en vårdcentral
  • Anmäl till Polisen
  • Ta kontakt med brottsofferjouren

Related Posts