Förfesten till Pride: Så här firar du hemma

by Gustav Qvist
Dags för pridefest, festen där alla är fria att älska vem de vill. Även om Prideveckan bara är en gång om året ska kärleken firas alla dagar året om. Här är bästa tipsen för en riktigt lyckad pridefest.

En större fest kräver en del planering och de flesta är inte riktigt medvetna om hur mycket de behöver ha koll på innan festen och hur lång tid det kan ta att till exempel ställa iordning festlokalen eller fixa med maten innan. Men om du börjar i tid och ber vänner om hjälp kan du se fram emot en underbar fest i kärlekens tecken.

Boka lokalen

En förfest till pride är ingen tystlåten tillställning. Se till att välja en lokal där musik och skratt kan flöda fritt natten lång utan att någon blir störd. Efter pandemin är det svårt att hitta lediga lokaler som är större och har dansgolv. Det beror på att så många har skjutit upp bröllop och kalas som de vill ha nu istället. Så se till att vara ute i god tid för att boka lokal.

Inbjudningkort

På inbjudningskortet ska det framgå vilken typ av fest det är. En pridefest bör såklart komma i ett kort där temat tydligt framgår. Var också tydlig på kortet om du har några önskemål och be dina vänner att osa i god tid så att du kan påbörja planeringen med inköp av mat och dryck.

Be vänner om hjälp

Tänk på att be vänner om hjälp om du behöver. Det blir roligare och ofta bättre fester om det är fler som planerar. Försök att delegera en del uppgifter, exempelvis kan du behöva hjälpa att ställa i ordning festlokalen dagen innan. Det är också bra om du har möjlighet att ställa dryckerna kallt över natten så de är kalla till festen. På festdagen behöver du bland annat hjälp med att duka, ställa fram mat och installera högtalare.

Dekoration

Det är upp till dig hur mycket du vill dekorera lokalen, men en prideflagga är ett måste på varje pridefest. Vill du ha pridedekoration på dukning är det också trevligt och där är det bara fantasin som hindrar dig, du väljer själv om du vill pynta med regbågsservetter och enhörnningsballonger.

En annan trevlig sak du kan göra är att skriva små texter som påminner om kärlek och allas rätt att älska vem de vill. Dessa kan du fästa överallt i lokalen, de blir både dekoration och ger positiv energi.

Mat

På en större fest är det smidigt med en buffé, är det en kall buffé behöver du inte heller ha koll på temperaturen på maten. Ställ bara isklampar under maten så att den håller sig nedkyld. Innan du lägger ut alltför mycket pengar på en buffé kan du fundera över vilken typ av fest det är. Om det är mer av en dansfest kanske det räcker med en enklare buffé.

Tänk på syfte och enkelhet när du planerar, om du bara vill erbjuda något sött efter maten så välj något som inte lämnar disk. Skippa tårtan så slipper du disk. Köp hem små goda miniglasstrutar istället, det är supergott tillsammans med en kopp kaffe efter maten.

Dryck

På en riktigt bra party ingår såklart en välfylld bar. Ta hjälp av dina vänner så att baren alltid är bemannad. Gör ett schema under kvällen för att undvika att baren blir obemannad. Det blir lätt lite stökigt och söligt då.

Om du har en begränsad budget är det helt okej att låta gästerna betala en slant i baren. Tryck ut några qr-koder till din swish så blir betalningen enkel.

Nattamat

Efter en kväll på stan är det så gott med nattamat. Se till att ha färdig mat hemma om du har gäster som ska stanna över, en enkel pastasallad eller goda mackor är perfekt innan det är dags att krypa i säng.

Dagen efter festen

Efter en härlig fest kan dagen efter vara tung. Bjud de gäster som sovit över på en god frukost där ni kan skratta åt gårdagen tillsammans. Efter det ser du till att de hjälper dig att städa i lokalen. Är ni många går det snabbt.

Related Posts