Church

Dalby Gästis – en nygammal bästis!

by Mattias Stenström

Finns det något mysigare än att unna sig en härlig måltid på ett skånskt gästis? Man känner historiens vingslag i de gamla vackra byggnaderna, maten är vällagad och oftast präglad av den skånska traditionen: gås med krås, julbord med alla de rätta ingredienserna, äggakaka med fläsk och lingon, ål i alla dess former… mmm! Allt det, och mer därtill hittar man på Dalby Gästis! 

Snabba fakta Dalby Gästis – lokaler för alla tillfällen

MatsalenHär serveras lunch och middag; allt från husmanskost till det raffinerade asiatiska köket
JaktloungenMys i skönt maffiga soffor med en drink före maten eller kanske en kaffe med avec efter
PrivatenDen lilla, exklusiva matsalen som går att boka för privata fester
FestvåningenFör den stora, härliga festen! Här finns kristallkronor, stuckatur och en given feststämning för bröllop, jubileum och annat

Vad finns på Dalby Gästis meny?

Så vad serveras på Dalby Gästis? Till att börja med: vad sägs om en härlig lunch? Det finns flera alternativ:

 • Dagens lunch. Måndag, tisdag, onsdag serveras god och vällagad lunch. Den står man sig på hela dagen!
 • Veckans special. Varierar vecka till vecka och finns alltid som alternativ till dagens rätt.
 • Veckans vegetariska alternativ – en självklarhet!
 • Dessutom finns den klassiska menyn, vilken serveras tisdag till fredag under lunchtid. Där hittar man skånska specialiteter som självklart ska finnas på varje gästis med självaktning. 

Middagsmenyn kan innehålla inslag från olika kök:

 • Skånsk husman
 • Asiatiskt
 • Vegetariskt
 • Ekologiskt, gärna med ingredienser från den egna äppelodlingen
 • Franskt

På Gästis i Dalby finns också en Pubmeny som varieras och innehåller såväl små godbitar som lite större rätter. Sommartid flyttar puben ut på den fina uteserveringen där man varma dagar även kan avnjuta en glass i solens sken.

Man kan också sikta in sig på en av de söndagar då Dalby Gästis dukar upp en härlig brunch!

Dalby Gästis har också cateringverksamhet, så man kan beställa en skräddarsydd meny passande de egna önskningarna.

Dalby Gästis – mitt i kulturarvet!

När man kör till Dalby från Malmö eller Lund kan man inte missta sig på att man kommit rätt, för på långt håll syns den vackra vita kyrkan som häver sig mot höjden vid infarten. Kyrkan är Sveriges äldsta byggnad och dessutom den äldsta stenbyggnaden i hela Norden! Dopfunten i sandsten från 1100-talet är speciellt intressant, samt kyrkklockorna från tidigt 1300-tal. 

Själva Dalby Gästis har anor från 1666 när det första gästgivarebrevet utfärdades. Den ursprungliga byggnaden finns inte kvar, men placeringen vid Tingstorget har varit densamma under många hundra år. Den nuvarande byggnaden är från 1875 och har sett likadan ut sedan dess – i alla fall på utsidan. 

Nya ägare till Dalby Gästis

Dalby Gästis har en lång rad med ägare bakom sig. År 2013 blev etablissemangen åter till salu eftersom dåvarande ägare Anders Cederberg bestämt sig sälja på grund av åldersskäl. De nuvarande ägarna, Sven och Margita Holmgren, köpte Dalby Gästis år 2015. De har sedan år 2018 med varsam hand renoverat den gamla tegelbyggnaden och givit den en mer funktionell insida. 

Sedan 2019 satsar paret extra mycket på att få Dalby att leva kvällstid och sedan 2020 finns ett nytt krögarteam i köket – samma team som står bakom Linnérs Mat i Lund, så maten lär inte göra någon besviken. Om man druckit ett glas gott vin, är proppmätt och inte vill åka hem efter maten finns numera tre vackra hotellrum där man kan vila gott på rena lakan!

Öppettider på Dalby Gästis

Så här efter jul- och nyår kan man undra: när öppnar Dalby Gästis efter helgpausen? Man behöver inte vänta så länge, faktiskt inte längre än till mitten av januari! 

Öppettider på Dalby Gästis:

 • Tisdag – torsdag 11.30-14.30
 • Fredag 11.30-14.30 + 17.00-21.00
 • Lördag 11.30-15.30 + 18.00-21.00
 • Söndag 11.30-16.00

Men glassluckan öppnar inte förrän till sommaren, så där får man ge sig lite till tåls…

Adressen är Tingsgatan 6A, mitt i Dalby, och vill man reservera bord ringer man 046-20 00 06. På samma nummer kan man ställa frågor angående större arrangemang, rumsbokning mm.

Ett tips är att besöka Dalby Söderskog när man är i Dalby. Det är Sveriges minsta nationalpark och är något av det vackraste man kan se, speciellt på våren när alla vitsipporna blommar.

Related Posts