Byt elleverantör och spara pengar

by Gustav Qvist

Genom att byta elavtal kan du spara tusenlappar per år! Vet du om att du måste göra ett aktivt val när det gäller elavtal? Annars får du ett så kallat tillsvidare eller anvisat avtal. Som verkligen inte är fördelaktigt för dig utan för elleverantören.

Du kan med fördel jämföra elavtal hos bästabilligaste.se för att se vilket elavtal som är bäst precis där du bor!

Jämför priser och avtal

Numera är det lätt att byta elleverantör och få ett fördelaktigt elavtal. För visst är det billig el du är ute efter? Du kan lätt hitta flera olika sajter där du enkelt kan jämför priser mellan de olika aktörer som finns på marknaden. Allt du behöver göra är att skriva in din egen postkod och om du bor i villa eller lägenhet. Samt om du är ute efter ett miljöavtal eller inte. Men det är alltid bättre att välja ett miljöavtal! Sajten räknar sedan ut vilken elleverantör som passar bäst för dig. Hur enkelt som helst!

Det finns inga ursäkter för att inte byta elavtal och få tillgång till billigare el!

Vad är ett anvisat elavtal?

Ett anvisat eller tillsvidare avtal är vad du får när du flyttar in i en ny bostad och inte gör ett aktivt val. Eftersom du behöver el i hemmet. Men dessa avtal är mycket dyrare än andra och leder till att du förlorar tusenlappar per år helt i onödan. Du kan även få ett anvisat elavtal om bindningstiden på ditt nuvarande avtal har gått ut utan att du aktivt skapat ett nytt avtal.

På grund av detta är det rekommenderat att se över ditt elavtal minst en gång om året. Och ha framför allt koll på när din bindningstid går ut. Allt du egentligen behöver göra är att lägga in en påminnelse i mobilen för att slippa ett onödigt dyrt elavtal. Men du bör inte heller bryta avtalet i förtid eftersom du då kommer att åka på en extra avgift.

Det är mest fördelaktigt för dig själv att ha ett rörligt pris utan bindningstid. Eftersom du då kan byta elleverantör om du hittar ett billigare pris någon annanstans.

Fast eller rörligt pris?

Som regel är det alltid bäst med rörligt pris. Men det beror lite på din egen ekonomi. Eftersom ett rörligt pris går upp under vinterns kalla dagar kan det bli dyrt om du har en tight budget att röra dig med. Då är det rekommenderat att välja fast pris eftersom du då vet hur mycket elen kommer att kosta dig var månad.

Men du som har lite mer svängrum i budgeten bör välja ett rörligt pris eftersom du har mycket att vinna på det. Även om det fasta priset kan bli billigare under vintern vinner du under sommaren när elpriset går ner igen.

Något du verkligen bör undvika är rörligt pris med bindningstid. Eftersom du kan spara mest på att byta avtal när det passar dig. Och undvik verkligen försäljare, det blir sällan en god affär för dig.

Se över ditt el-beteende

Genom att se över hur du egentligen använder el i hemmet kan du spara stora summor. Visste du om att allt som står på stand-by faktiskt drar el? Och att även laddare till olika enheter drar el även om enheten inte är tillkopplad? Du kan spara mycket genom att dra ur sladdar när du inte använder enheter så som TV, laddare och annat.

  • Var noga med att släcka lampor i rum du inte befinner dig i. Ett alternativ är att installera rörelsesensorer.
  • Se över värmesystemet i ditt hem och komplettera med en värmepump vid behov.
  • Under natten är det smart att dra för gardiner och persienner för att värmen ska hålla sig i hemmet. Det kan vara smart att investera i extra tjocka gardiner under vintern.
  • Korrigera temperaturen på både kyl och frys. Samt frosta av frysen med jämna mellanrum.
  • För små portioner är det billigare att använda vattenkokare och mikro.
  • Vet du om att det går att laga mat på spisens eftervärme?
  • Om du inte har en diskmaskin borde du verkligen investera i en. Med en modern och energisnål diskmaskin kan du spara mycket eftersom handdisk slösar på mycket vatten.

Related Posts